Columbine

Flera av mina vänner studerar eller har studerat kriminologi, ett väldigt fascinerade och givande ämne. Det ger i alla fall skenet av att vara det när de berättar mer ingående om vad de läser, osv. Personligen så har jag alltid varit intresserad av hur människor fungerar i psyket och vad som driver vissa individer när de begår olika former av brott. Ett intresse som visserligen inte tagit särskilt stor plats i mitt liv eftersom min passion är lagd åt andra håll. På lediga stunder kan jag dock tycka att det är oerhört intressant att se en dokumentär eller läsa en bok som behandlar särskilda fall. Kan rekommendera No easy answers, truth behind death at Columbine. Den är skriven av Brooks Brown som var nära vän med förövarna, Brown var även misstänkt för att ha bistått dem med hjälp under dådets gång. Han blev rentvådd.

Crime Library ger inte särskilt stor inblick i det här fallet vilket är synd. Boken däremot är väldigt personlig och ger många svar. Anledningen till att jag varit väldigt intresserad av just den här händelsen är att jag har väldigt tydliga minnen från när det hände 1999. Gick i mellanstadiet och minns debatterna och bilderna på tv. I 2:an på gymnasiet gjorde jag och ett par kompisar ett arbete om det och fördjupade oss ytterligare. Det som avslöjade sig bakom kulisserna var inte vackert, men på något sätt fick jag en aning sympati för en av mördarna. Trots att brottet var och är avskyvärt. Båda var människor som blivit djupt deprimerade och sjuka och deras handlingar kan aldrig försvaras eller förlåtas. Aldrig. Ändå kan jag på något sätt  förstå varför det allt skedde.  En av dem var ett vanligt barn en gång i tiden, ett barn som valde fel väg pga en olycklig livssituation. Dylan Klebold blev efter sin död kategoriserad som djupt deprimerad och självmordsbenägen. Han var även väldigt osäker och blev dominerad och kanske även manipulerad av sin kumpan. En kumpan som enligt många studier säkerligen var en renodlad psykopat. Klebold var svag och befann sig kanske i ett stadie där han inte tänkte klart? Att befinna sig i det tillståndet och bli bearbetad av en psykotisk vän kanske inte är den ideala situationen för ett möjligt tillfrisknande. 

Ta diskussionen med en nypa salt. Har all förståelse för att alla inte kanske delar dessa tankar som jag skriver ned här, det är bara något som jag bollat runt med eftersom jag läst mycket om just Columbine.


Kommentarer
Postat av: Husky

Åhhh! Vi kan ta en "liten" diskusion kring ämnet nångång! Du vet väl att jag är ett freak när det kommer till ämnet kriminologi, haha! :P Jag kan ge dig massor av tips på böcker som du kan låna av mig om du vill! :D

Puss!

2010-05-25 @ 23:22:23
URL: http://thesixth.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
PokerCasinoBonus